Liječnici u FBiH pripremaju se za generalni štrajk

Liječnici i stomatolozi okupljeni u reprezentativni Savez strukovnih sindikata najavljuju početak priprema za održavanje generalnoga štrajka ukoliko u ovoj, prvoj sedmici 2017. godine, iz federalnoga Ministarstva zdravstva ne dobiju suglasnost za početak pregovora o kolektivnom ugovoru.

Naime, liječnici tvrde kako federalno Ministarstvo zdravstva mora dati suglasnost za taj kolektivni ugovor.

”Uoči samoga kraja prošle godine dr. Rifat Rijad Zaid, predsjednik Strukovnoga saveza, poslao je pismo Ministarstvu u kojem je rečeno da ćemo mi čekati samo do prvih ovogodišnjih dana”, rekao je za Oslobođenje prim. dr. Izet Hočko, predsjednik Strukovnoga sindikata doktora i stomatologa Sarajevske županije.

Nakon nedavne konferencije za medije čelnika sindikata liječnika i stomatologa, Ministarstvo zdravstva Vlade FBiH ponovilo je ranije tvrdnje da članice ovoga saveza trebaju pregovarati sa županijskim ministarstvima zdravstva.

”To je točno, ali oni su koordinatori, oni trebaju organizirati te sastanke i pregovore, a nakon toga se sve spušta na županijsku razinu, odnosno počinje pregovaranje sa županijskim ministarstvom zdravstva. Mi znamo da je to sljedeći korak i to nije sporno, ali federalno Ministarstvo mora dati suglasnost za taj kolektivni ugovor”, ističe dr. Hočko, napominjući da su već četiri županijske vlade odobrile početak pregovora o kolektivnom ugovoru.

Na navode da iz Ministarstva zdravstva FBiH tvrde kako je riječ o trima županijskim vladama, dr. Izet Hočko kaže kako to nije točno i da se to može vrlo lako provjeriti, ”no, čak i da jesu tri ministarstva, opet je i to dovoljno za početak pregovora koje Strukovni savez liječnika i stomatologa FBiH zahtijeva”.

Podsjećamo na to da je prije nešto više od mjesec članstvo ovoga sindikata zaustavilo rad na pola sata širom Federacije, prosvjedujući zbog odbijanja Ministarstva zdravstva FBiH da počnu pregovori o kolektivnom ugovoru.

”Mi od samoga početka tražimo samo to, da nas uvaže kao respektabilnoga partnera, a to se ne događa”,, kaže dr. Hočko.

Ovaj sindikat inače djeluje u osam županija FBiH, a u HNŽ-u i u ŽZH-u je u tijeku njegovo formiranje. No, članovi Saveza tvrde kako je neotpočinjanje pregovora federalnoga Ministarstva s njima samo dio problema na koje oni žele ukazati sindikalnom borbom, piše Oslobođenje i podsjeća kako su problemi sve učestaliji odlazak doktora i stomatologa na rad iz BiH, zastarjeli aparati i zdravstvena oprema i njihov nedostatak, kao i nedostatak lijekova, reagensa, pa i najobičnijih aspirina…