• Naslovnica
  • Vijesti
  • Stiže prvi udar sibirske hladnoće: Zaštitite biljke i životinje, pripremite drva za ogrjev...

Stiže prvi udar sibirske hladnoće: Zaštitite biljke i životinje, pripremite drva za ogrjev...

Nad naše područje stiže sibirska hladnoća koja će sljedećih dana temperature u pojedinim dijelovima Hercegovine spustiti do nestvarnih -18°C.

Dodatnom osjetu hladnoće doprinosit će jaka bura.

Ovako nagli pad temperature zraka, koji nas očekuje sljedećih dana, bit će pravi šok za svaki organizam, Čak i za vrijeme kraćeg izlaganja niskim temperaturama zraka, valja se toplo obući i odjenuti.

Zaštitite biljke, životinje, provjerite izolaciju, pripremite drva za ogrjev...

Stanovnici Hercegovine naviknuli su na povremene zimske prodore vrlo niskih temperatura zraka, no kada temperature zraka počnu padati ispod -5°C, čak s mogućnošću približavanja -10°C, onda se radi o izvanrednom meteorološkom događaju. Svakako bi valjalo odraditi pripreme za tako niske temperature zraka. To znači da zaštiti biljke osjetljive na niske temperature i snažan vjetar, također bolje zaštiti životinje koje će biti izložene nadolazećoj hladnoći.

Valja provjeriti izolaciju na kućama, ako to nije učinjeno zaštiti otvorene cijevima vodovoda, radi opasnosti od pucanja cijevi. Zimska oprema, antifriz samo su neka od obveznih artikala za automobile, a lopate i ostala pomagala za čišćenje snijega bit će potrebni u dijelovima zemlje. Grijati se nije jeftino, ali valja očekivati da će sljedećih dana trebati puno topline za zagrijavanje kuća i prostora. Očekuju povremene veće poteškoće u prometu zbog vjetra.